fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

IMG 0884 resize

Danas je u Velikoj vijećnici gradonačelnik Mirko Duspara zajedno sa svojim suradnicima, održao sastanak sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem i predsjednicom Saveza Roma u Republici Hrvatskoj gospođom Suzanom Krčmar, na kom se razgovaralo o bitnim pitanjima vezanim uz pripadnike Romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu. Na sastanku su prisustvovali i predstavnici romskih udruga te predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

Tema sastanka bilo je razmatranje daljnje mogućnosti razvoja infrastrukture romskih naselja, kao i provedba projekata koji bi značajno unaprijedili kulturnu autonomiju te kvalitetu životnih uvjeta pripadnika romske nacionalne manjine na području grada Slavonskog Broda.

Sukladno Nacionalnoj strategiji za uključivanje Roma za razdoblje od 2013. do 2020. godine, Grad Slavonski Brod kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta i kvalitete života Roma u zajednici. Ovaj cilj se ostvaruje kroz izgradnju prometne i komunalne infrastrukture te kroz različite socijalne programe kojima se promiče aktivno uključivanje romske nacionalne manjine u sve segmente društvenoga života. Osim toga, Grad Slavonski Brod već godinama surađuje i sa UNICEF-om na provedbi različitih projekata namijenjenih stvaranju boljih uvjeta života za pripadnike Romske nacionalne manjine u Slavonskom Brodu.

Tako je uz potporu UNICEF-a i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem "Korak po korak", Grad Slavonski Brod uspješno proveo vrijedan projekt "Krenimo zajedno", u sklopu kojeg su se djeca putem vrtićkih programa pripremala za početak osnovnoškolskog obrazovanja. Projekt je usmjeren na djecu romske nacionalne manjine i drugih ranjivih skupina djece vrtićke dobi, a upravo je UNICEF istaknuo Grad Slavonski Brod kao primjer dobre prakse uključivanja ranjivih skupina u predškolski odgoj i obrazovanje.
 
Unatoč brojnim problemima s kojima se pripadnici nacionalnih manjina svakodnevno susreću, nastojimo za sve građane pod istim uvjetima osigurati kvalitetan život, smanjiti nejednakosti te omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim segmentima društva.
 

IMG_0881_resize.JPG IMG_0883_resize.JPG IMG_0884_resize.JPG

IMG_0886_resize.JPG IMG_0888_resize.JPG IMG_0890_resize.JPG