fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

noc muzeja 696x392

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama i ove godine organizira popularnu Noć muzeja. Dvjestotinjak muzeja diljem Hrvatske, potpuno besplatno ovoga petka 31. siječnja 2020. otvara svoja vrata posjetiteljima.

Tema ovogodišnje Noći muzeja Velike obljetnice hrvatskih muzeja, postavljena je vrlo široko, kako bi se putem različitih muzejskih i ostalih programa iznova aktualizirala brojna pitanja vezana za ulogu i značenje muzeja u razvoju suvremenog društva. Bit će to prilika da hrvatski muzealci još jednom podsjete ukupnu javnost o važnosti „muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti“
 
Osim muzeja, u ovu manifestaciju su uključene i brojne galerije te baštinske, znanstvene i obrazovne ustanove diljem Hrvatske. Kao i ranijih godina, Noć muzeja obilježit će se i muzejima te galerijama grada Slavonskog Broda.

Program Noći muzeja u Galeriji umjetnina:

Galerija Ružić, Tvrđava

18.00 - Predstava Otmica u galeriji

Predstava "Otmica u galeriji" dio je projektnih aktivnosti EU projekta Galerokaz, koji provodi Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda u partnerstvu s Kazališnom družinom IBM, Dječjim centrom Logos, udrugom Vilinput i Gradom Slavonskim Brodom. Gledatelji aktivno sudjeluju u ovoj zanimljivoj interaktivnoj predstavi. Prijave za predstavu obavezno slati na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. zbog ograničenog broja mjesta.

20.00 - Otvorenje izložbe Gledam dodirom

Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ poziva vas da doživite umjetnost kroz osjet dodira i upoznate likovno stvaralaštvo djece s oštećenjem vida iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ nastalo prema pionirskoj metodi likovnog odgoja prof. Tanje Parlov. Izložba će pružiti pregled likovnog stvaralaštva učenika s oštećenjem vida iz Centra u mediju skulpture, taktilnog crteža i slike. Autorice izložbe su Lana Bede, muzejska pedagoginja Gradskog muzeja Karlovac i profesorica Tanja Parlov iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

22.30 - glazbeni program; Tin Džaferović: Jazz performans na kontrabasu

Brodski kontrabasist koji se usavršavao na prestižnoj akademiji Kunstuniversität Graz, Tin Džaferović, samostalno će nastupiti s vlastitim skladbama i obradama poznatijih jazz klasika. Mladi jazzist samostalnim, donekle ogoljenim performansom pokazat će svu svestranost kontrabasa, koji je često podcijenjen i sveden na razinu pratećeg instrumenta.

Spomen-dom Dragutina Tadijanovića, Starčevićeva 8

18:00 - Radionica za djecu Tadija u stripu

Sudionici će izraditi strip pažljivo čitajući tekst pjesme kako bi mogli na maštovit i kreativan način dokumentirati Tadijine stihove te u konačnici slobodno interpretirati pjesmu putem slikovnog izraza. Cilj radionice je na zanimljiv i dinamičan način putem ove vrste medija približiti mlađim uzrastima Tadijinu liriku, ali i bolje ih upoznati s postavom samog Spomen doma.

Stručno vodstvo kroz stalni postav, s naglaskom na aktualnu izložbu kojom obilježavamo 55 godina javnih proslava Tadijanovićevog rođendana
19.30 i 20.30

Likovni salon Vladimir Becić , Trg Ivane Brlić Mažuranić

19.00 - Otvorenje izložbe Josipa Alebića "Prizori u krajoliku" i promocija monografije

Izložba akademskog slikara i profesora sarajevske ALU u mirovini Josipa Alebića (1945.) "Prizori u krajoliku" sastoji se od dvadesetak radova u tehnici ulja i crteža na papiru iz nekoliko njegovih ciklusa. Monografiju Josipa Alebića izašlu iz tiska prošle godine, predstaviti će Igor Loinjak, asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku .