fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Sukladno Programu kreditiranja Hrvatske banke za obnovu i razvitak „ESIF krediti za javnu rasvjetu“ u 2020. godini planira se izvođenje radova na energetskoj obnovi javne rasvjete u 15 mjesnih odbora i 264 ulice na području grada Slavonskog Broda. Kredit ne predstavlja zaduženje Grada, nego će se on isplaćivati iz ušteda ostvarenih zahvaljujući energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti. Planirana vrijednost za izvođenje radova na energetskoj obnovi javne rasvjete iznosi 15.000.000,00 kuna.

Energetska obnova javne rasvjete podrazumijeva zamjenu postojećih neefikasnih svjetiljki koje uzrokuju svjetlosno onečišćenje i ugradnju novih efikasnijih svjetiljki. Zamjenom svjetiljki postiže se mnogo veća efikasnost pa se uz manji utrošak električne energije postiže bolja razina rasvijetljenosti, a uz manje troškove održavanja i bolji vizualni efekt. Ugradnjom novih svjetiljki s visokim stupnjem zaštite od prodora vlage i krutih čestica produljit će se radni vijek svjetlosnih izvora, čime će se smanjiti troškovi održavanja. Isto tako, ugradnjom novih svjetiljki smanjit će se fiziološko bliještanje i povećati sigurnost u prometu. Zamjena svjetiljki se planira izvoditi prema projektnoj dokumentaciji koja je usklađena s novim Zakonom o svjetlosnom onečišćenju.

Isto tako, kroz godišnji program izgradnje komunalne infrastrukture planira se izgradnja javne rasvjete na idućim lokacijama:

1.        Naselje Marka Majstorovića,

2.        Ulica Brune Bušića,

3.        Ulica Cvijete Zuzorić,

4.        Ulica Fra Marijana Jaića,

5.        Ulica Josipa Eugena Tomića,

6.        Ulica Mirka Bogovića,

7.        Ulica Slavka Martinovića.