fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Diljem svijeta danas se obilježava Međunarodni dan prijevremeno rođene djece.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u periodu neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima.

Kako bi ova djeca preživjela, neophodna im je podrška specifičnih medicinskih uređaja te velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Stopa smrtnosti beba rođenih prije 37. tjedna u konstantnom je padu, no bebe koje su rođene značajno prerano vjerojatno će imati ozbiljne i brojne dugoročne probleme.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području Hrvatske – Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" koja nastoji senzibilizirati javnost u vezi problema s kojima se oni susreću.

Grad Slavonski Brod i ove se godine uključio u obilježavanje ovoga dana koje se već tradicijski obilježava osvjetljivanjem građevina rasvjetom ljubičaste boje. Ljubičasta boja postala je simbol Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece jer predstavlja osjetljivost i izuzetnost. Tim je povodom danas, u znak podrške najmanjima i najhrabrijima te njihovim roditeljima, zgrada Gradske uprave u Slavonskom Brodu zasjala u ljubičastoj boji.