fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Danas slavimo blagdan svete Lucije i palimo 3. adventsku svijeću.

Sveta Lucija jedna je od najznačajnijih svetaca došašća. Njezino ime u prijevodu s latinskoga znači “svijetla” pa se to tumači tako da ona naviješta veliko svjetlo božićne noći. Na slikama se Lucija često oslikava s očima na tanjuru, s bodežom te s uljanicom – svjetiljkom. Zaštitnica je ratara, slijepaca (tjelesnih i duhovnih), lađara, staklara, krojača, kovača, trgovaca, pisara i vratara.

Narodna tradicija je povezala ugaslu svjetlost njezinih slijepih očiju s najdužom noći zimskog sunčevog ciklusa. U skladu s tim pripisuju joj se posebne moći. Sveta Lucija bi zimskom suncu povratila snagu – svjetlost da bi moglo ponovno zagrijati promrzlu zemlju iz koje bi niknuli novi plodovi. Zato na današnji dan sijemo simbolično i pšenicu kao simbol rađanja novog života i ukras na blagdanskom stolu. 

Na njen su se dan darivala djecu voćem, slatkišima ili suhim smokvama ostavljenim u čarapama, pod jastukom ili papučama.

Važan je običaj da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića.

Tako ćemo i mi narednih 12 dana pratiti i zapisivati vrijeme i događanja te proučavati običaje koji su se iz davnina prenosili s koljena na koljeno i posebno prepričavali u tamne i hladne prosinačke dane, oko svjetla ognja i uljanica. Zato ćemo se, okupljeni oko adventskog ognjišta, na webu prisjetiti tko je bila Lucija i koje je legende i običaji do danas prate.

Ovo su samo neke od tema kojima ćemo se baviti narednih dana: 

Tko je bila Sveta Lucija

Kako se u Slavoniji i ostalim krajevima Hrvatske običavao slaviti blagdan Svete Lucije

Suze svete Lucije – Skitace kod Labina

Zvjezdaste utvrde i legende o palim anđelima

Skandinavski običaji slavljenja svete Lucije

A u predvečer kada izađeš u šetnju gradom i prođeš kroz Ivaninu priču Adventa iz davnina, u slavu Svetoj Luciji, spustilo se svijetlo slavonskobrodske zvjezdane utvrde kao simbol obrane od svih nedaća. Slijedeći legendu koja kaže da su zvjezdaste utvrde, koje su u svijetu svaka drugačija, simbolični "zvjezdani otisci" nebeskih anđela, odlučili smo da slavonskobrodska zvijezda u 2020. postane simbolični donositelj novog svjetla i rađanja novog života, u nadi da će 2021. svijetliti zdravljem i blagostanjem svim ljudima svijeta.

Kako bi se svi povezali u ljubavi, kada već nismo u mogućnosti povezati se susretima i zajedničkim blagovanjima, predlažemo da se u ovom intimnom došašću iz davnina, okrunite slavonskobrodskom zvijezdom i podijelite fotografije na društvenim mrežama uz oznake #adventizdavnina, #svjetlostizdavnina i #starfort.

Ukoliko želite graditi s nama i Album iz davnina, pošaljite nam vaše fotografije i poruke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kako bi nastavili širiti priču svjetla slavonskobrodskih zvijezda Adventa iz davnina diljem svijeta!

Na ovim linkovima možete pročitati priče i legende o Svetoj Luciji i narednih 12 dana pratiti Adventski dnevnik iz davnina:

https://www.adventizdavnina.com

https://web.facebook.com/adventizdavnina

https://www.instagram.com/adventizdavnina/

#adventizdavnina

SvLuce_10_resize.jpg SvLuce_11_resize.jpg SvLuce_12_resize.jpg

SvLuce_5_resize.jpg SvLuce_6_resize.jpg SvLuce_7_resize.jpg

SvLuce_8_resize.jpg SvLuce_9_resize.jpg WEbAdvKalendarSVLUCE_resize.jpg