fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Preostaje nam još samo nekoliko dana do Božića, a od Svete Luce dani su se zasivili i magli. Kako legenda kaže da će nam u narednoj godini mjeseci biti onakvi kakvo nas vrijeme posluži 12 dana pred Božić, ovaj tjedan smo odlučili prizvati sunašce. 

 
Zato, u sklopu Adventa iz davnina, na poklon donosimo Ivaninu priču o ribaru Palunku u nadi da će sjećanje na more pobuditi i sjećanje na vruće dane ljeta i tako pomoći Zori djevojci da razgrne jutrom oblake i maglu i do Božića nam donese koji tračak zimskog sunašca. 
 
Ipak, nije niti jedna Ivanina priča samo zabavna i maštovita bajka, tako je i ova duboko uvezena u pripovijesti i pamćenju ovog kraja. 
 
Od svih Ivaninih "Priča iz davnina" koje je napisala u Slavonskom Brodu, Palunko je uvijek promatran kao daleki "brat" za kojeg je Ivana inspiraciju pronašla u pričama s naših otoka. Ali čini nam se da ipak nije tako. 
 
Znamo da Slavonski Brod ime nosi po nazivu „brod", kojim se označavalo mjesto na kojem je najpogodnije prijeći rijeku, a znamo da niz rijeku nije moguće ploviti bez broda, čuna ili splavova koji su omiljene vikendice svih Brođana. Stoga, sigurni smo da je Ivana i za ovu priču inspiraciju pronašla upravo u Brodskim običajima vezanim uz rijeku Savu i pričama i legendama ovog kraja. 
 
Posebnu pažnju privlači otok Bujan, mitsko mjesto i čudovati otok obrastao gustim raslinjem poput Raja, a čiji spomen se zaziva kako bi se u novoj godini odagnale bolesti i povratila plodnost. Zato i mi ako želimo da nam nova godina bude bez bolesti trebamo zazivati Bujan. I to dovodi do nove misli. Zar otok na Savi pred Slavonskim Brodom, preko kojeg ide most koji spaja dvije obale rijeke Save, nije takav? Jer za pisce i pripovjedače to je sasvim logično da je rajski otok tu odmah ispred anđeoske brodske tvrđave. 
 
Legenda kaže da se na Bujanu još nalazi i bijeli gorući kamen Altair koji gori vječnim plamenom i simbol je sunca, a na njemu živi Zora Djevojka koja je ujedno u svom zlatnom čunu sa srebrnim veslima, čuvarica vječnog plamena. A pod otokom Bujanom, priča kaže, „kočopere“ se tajni dvori Morskog Kralja, na dnu panonskoga mora iz davnina, savršeno uklopljeni u legende o slavonskobrodskim tunelima. 
 
Tako vam u našem Adventskom kalendaru iz davnina i na društvenim mrežama, kako bi zajedno zazivali sunce još ovih nekoliko dana do Božića, donosimo izuzetno zabavan animirani film "Palunko" u režiji poznate francuske redateljice i profesorice animiranog filma u San Franciscu i Baltimoreu, Laurence Arcadias, te originalnu audio priču u interpretaciji izvrsnog Leona Lučeva, čiji naglasak u misli priziva ljeskanje sunca na morskim valovima!
 
Nadamo se da će i nama tako Zora Djevojka donijeti sunce ovog Božića! 
 
Kako bi se svi povezali u ljubavi, pratite nas i dalje i na društvenim mrežama dijelite s nama svoje raspoloženje uz oznake #adventizdavnina, #svjetlostizdavnina #slasticeizdavnina 
 
Ukoliko želite graditi s nama i Album iz davnina, pošaljite nam vaše fotografije i poruke na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., kako bi nastavili širiti priču svjetla slavonskobrodskih zvijezda Adventa iz davnina diljem svijeta!
Na ovim linkovima možete pratiti Adventski dnevnik iz davnina:
https://www.adventizdavnina.com
https://web.facebook.com/adventizdavnina
https://www.instagram.com/adventizdavnina/
#adventizdavnina
 
RIbarPalunko_1.jpg RIbarPalunko_2.jpg