fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Potaknut nedavnim medijskim nastupom predstavnika Gradskog odbora HDZ-a Slavonskog Broda, vezano za problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, Grad Slavonski Brod u subotu 13. veljače uputio je prosvjednu notu i službeno reagiranje predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću radi zlouporabe političke pozicije lokalnog ogranka HDZ-a, uvjetovanjem rješavanja ozbiljnog problema onečišćenja zraka političkim opredjeljenjem građana na predstojećim lokalnim izborima.

Dopis prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade g. Plenkoviću,

uz uvažavanje činjenice da je predizborna kampanja za lokalne izbore u punom zamahu, oštro osuđujemo namjernu zlouporabu političke pozicije u svrhu prikupljanja potencijalnih glasova. Perfidnim zastrašivanjem građana Slavonskog Broda, stavljajući u fokus njihovo zdravlje i opće dobro, lokalni ogranak HDZ-a Slavonskog Broda na čelu s gospodinom Samardžićem, implicira kako je pitanje rješavanja problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu politički uvjetovano.

Zdravljem građana ne smije se licitirati i ono ne smije biti predmetom političke kampanje u svrhu prikupljanja političkih poena. Slanjem pomno upakirane, obmanjivačke poruke u svom nedavnom obraćanju, gospodin Samardžić iznošenjem podataka usmjerenih na ozbiljna zdravstvena stanja uzrokovana onečišćenim zrakom nastoji manipulirati građanima, aludirajući kako će problemi koji ih muče godinama biti riješeni u sklopu predstojećih lokalnih izbora, samim dolaskom HDZ-a na vlast u Gradu, pritom svjesno umanjujući napore koje Grad Slavonski Brod godinama ulaže s ciljem rješavanja ovog problema.

Neovisno o stranačkoj pripadnosti, državne institucije dužne su djelovati u interesu svih svojih građana, s posebnim senzibilitetom na pitanja vezana za zdravlje i sigurnost. Upravo je pravo na zdrav život, a samim time i čisti zrak, svim građanima Republike Hrvatske zajamčeno Ustavom, koji također definira da je država dužna osigurati uvjete za zdravi okoliš (članak 70.).

Podsjećamo kako Grad Slavonski Brod, upravo s ciljem omogućavanja prava za čisti zraka svojim građanima, već godinama inzistira na donošenju mjera koje bi značajno doprinijele trajnom poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, a samim time i stvaranju zdravijih i kvalitetnijih uvjeta za život svih naših građana.

U brojnim apelima  koje smo proteklih godina uputili na adrese nadležnih institucija te Vas osobno, pored snažnog zalaganja za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod, Grad je u više navrata tražio uvođenje konkretnih mjera koje bi značajno pridonijele trajnom poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu. Uzimajući u obzir činjenicu da lokalno onečišćenje zraka u velikom mjeri uzrokovano cestovnim prometom i kućnim ložištima, ključne mjere za čije uvođenje se Grad zalaže uključuju veću stopu sufinanciranja u javnim natječajima vezanim za energetsku obnovu s ciljem zamjene starih ložišta i prelaska što većeg broja građana na plinsko grijanje te izmještanja graničnog prijelaza i naplatnih kućica.

Nažalost, predložene mjere do danas nisu usvojene unatoč činjenici da je zrak u Slavonskom Brodu u određenim trenucima iznimno loše kvalitete, kao što je bio slučaj proteklih dana kad je naš grad i opet proglašen gradom sa najzagađenijim zrakom u Hrvatskoj. Uzimajući u obzir dostupne informacije prema kojima Rafinerija nafte Brod trenutačno ne radi, nameće se zaključak da je nužno hitno poduzeti sve potrebne mjere kako bi se riješio problem onečišćenja uzrokovan trenutačno dominantnim lokalnim izvorima onečišćenja - kućnim ložištima i prometom, na što Grad već godinama ukazuje.

U skladu s datim ovlastima, Grad Slavonski Brod tijekom proteklih godina realizirao je brojne aktivnosti - od energetske obnove vrtića i osnovnih škola, modernizacije kotlovnica centralnog toplinskog sustava koje danas koriste prirodni plin, izgradnje punionica električnih automobila, do obogaćivanja zelenog fonda i poticanja građana na korištenje održivih oblika prijevoza kroz izgradnju biciklističkih staza.

Grad Slavonski Brod izradio je i Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zrak koji je u finalizaciji i čije usvajanje očekujemo uskoro. Iako je donošenje plana prolongirano uslijed okolnosti koje su nastupile zbog gubitka licence tvrtke koja je radila na njegovoj izradi te angažiranja druge tvrtke ovlaštene od strane nadležnog Ministarstva, Grad Slavonski Brod sve je mjere predviđene ovim planom već proveo ili ih trenutačno provodi.

Značajniji utjecaj na smanjenje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu stoga zahtijeva nužni angažman države pa Vas pozivamo da bez odlaganja poduzmete potrebne korake te očekujemo donošenje ranije predloženih mjera kako bi građanima Slavonskog Broda bilo omogućeno pravo na čisti zrak.

Uvjetovanjem rješavanja ovako ozbiljnih problema političkim opredjeljenjem građana, od strane predstavnika HDZ-a Slavonskog Broda, apsolutno je nedopustivo te građani Slavonskog Broda ni na koji način ne smiju biti diskriminirani činjenicom što posljednjih šesnaest godina svoje povjerenje iskazuju Gradskoj upravi čiju dužnost obnaša predstavnik koji ne dolazi iz redova vladajuće stranke.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mirko Duspara, dr. med.

Dopis predsjedniku Vlade RH g. Plenkoviću, pdf.