fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Grad Slavonski Brod potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Obnova Tvrđave – opremanje“ s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.  

Ukupna vrijednost projekta „Obnova Tvrđave – opremanje“  iznosi 4.481.645,43 kuna, a osigurana su bespovratna sredstva u iznosu od 3.809.397,62 kuna što predstavlja 85% prihvatljivih troškova te najviši iznos bespovratnih sredstava koja se mogu dodijeliti Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava.

Opremanju zapadnog dijela Sjevernog kavalira Tvrđave Brod prethodi projekt „Obnova Tvrđave – infrastrukturni radovi“ za koji je Grad Slavonski Brod osigurao ukupno 17.969.000,00 kuna bespovratnih sredstava s ciljem stvaranja novog edukacijskog i kulturnog žarišta za sve građane u svrhu održivog regionalnog razvoja i bolje kvalitete života na projektnom području.

Završetkom projekta „Obnova Tvrđave“ zapadni dio Sjevernog kavalira Tvrđave Brod prenamijenit će u prostor edukativno-multimedijalnog centra što obuhvaća:

* Informacijski centar - u kojem posjetitelj dobiva sve informacije vezano za centar i ponudu.

* Centar za nematerijalnu baštinu u Slavonskom Brodu - CeCUL-SB - koji će se baviti očuvanjem nematerijalne kulturne baštine Slavonije, Baranje i Srijema koja podrazumijeva govor, običaje te kulturne, povijesne i tradicijske vrijednosti ovog područja i tako kroz prikupljanje (digitalizaciju podataka), obradu, prikladno čuvanje podataka i obrađenih informacija te projekciju obrađene građe doprinositi očuvanju nematerijalne kulturne baštine regije. CeCl-Sb centar bit će opremljen 3D printerom.

* Multimedijalnu i konferencijsku dvoranu - koja je predviđena za najam te za potrebe CeCUL-SB centra, kapaciteta 40 sjedećih mjesta.

* Izložbeni VR/AR prostor - VR skriva tehnologiju u obliku naglavnih naočala uz pomoću kojih posjetitelj doživljava foto-realistične prikaze povijesnih etapa Tvrđave Brod i karakterističnih predmeta za temu Tvrđave te raznih realističnih prikaza Svemira i događaja u njemu. U kontekstu proširene stvarnosti nudit će se virtualno proširenje trenutne stvarnosti u prostoru. Digitalni muzej omogućavat će kreaciju mnoštva izložbi.

* Izložbeni prostor - u sebi krije novi vizualni doživljaj također edukacijskog karaktera, naziva projekcijsko mapiranje koje svaku površinu ili predmet pretvoriti u 3D iskustvo.

* Prostor za radionice s prezentacijskim postavom - za stručna, edukativna, zabavna i druga predavanja te istraživačke aktivnosti. Opremljena stolovima za 4-8 polaznika uz mogućnost osiguranja dodatnih stolova. Prezentacijski postav mijenja se ovisno o temama edukacija i radionica. Oprema je postavljena za različiti tip izlaganja materijala.

* Zvjezdarnicu - s tri terenska teleskopa i pomičnim krovom.

Navedeni prostori opremit će se s informacijsko komunikacijskom i prezentacijskom tehnologijom zabavnog, edukativnog i istraživačkog karaktera.

Cilj projekta „Obnova Tvrđave – opremanje“ je opremanje dijela kavalira Tvrđave Brod, odnosno prenamjena prostora veličine 1.686,9 m2 u suvremeni edukacijsko-multimedijski centar kao nove kulturno turističke atrakcije u Slavonskom Brodu koja ima za cilj stvarati inovativne kulturno-umjetničke, edukativne i druge sadržaje.