fbpx
Ispis
Kategorija: Vijesti

Demografska mjera kojom Grad Slavonski Brod putem javnog natječaja mladim obiteljima omogućuje pravo građenja obiteljskih kuća na zemljištima u vlasništvu Grada jedna je od najbolje prihvaćenih mjera od strane građana. Ovu pogodnost do danas su ostvarile sve mlade obitelji koje su se prijavile na natječaj

S namjerom da mlade ljude s područja Slavonskog Broda potakne da u svom gradu nastave živjeti i raditi, Grad Slavonski Brod već petu godinu za redom provodi demografsku mjeru kojom, putem javih natječaja, omogućuje osnivanje prava građenja na gradskim zemljištima za gradnju obiteljskih kuća, s mogućnošću otkupa. Svim građanima koji su se prijavili na ovaj natječaj omogućena je gradnja obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Slavonskog Broda. Zahvaljujući ovoj mjeri pravo građenja na zemljištu u vlasništvu Grada ostvarila je 41 obitelj s područja Slavonskog Broda i okolice te je do danas sagrađena 31 obiteljska kuća, dok je preostalih 10 obitelji u fazi rješavanja dokumentacije potrebne za gradnju.

Među korisnicima ove mjere su i dva sina gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare koji su, po završetku studija u Osijeku, budućnost odlučili graditi u svom rodnom gradu.

Udovoljavajući svim uvjetima javnog natječaja, Krešimir i Stjepan Duspara ostvarili su svoje pravo na jednak način i pod jednakim uvjetima kao i svi ostali prijavljeni građani te zbog zemljišta na kojima su osnovali pravo građenja niti jedan građanin nije uskraćen za ostvarivanje navedene pogodnosti.

„Apsolutno svi građani koji su se prijavili na javni natječaj i iskazali interes za osnivanje prava građenja  u svrhu izgradnje obiteljske kuće, a pritom su ispunjavali natječajem definirane uvjete, svoje su pravo i ostvarili. Isto tako, moji sinovi, kao punopravni građani Slavonskog Broda, putem javnog natječaja na jednak način su postali korisnici ove mjere te prilikom osnivanja prava građenja prema njima nisu učinjeni nikakvi ustupci. Drago mi je da su moji sinovi, kao i ostalih 39 obitelji, odlučili ostati i raditi u Brodu“, istaknuo je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, naglasivši kako je upravo ova mjera, kojom Grad pomaže mladima u rješavanju stambenog pitanja, jedna je od najbolje prihvaćenih od strane građana jer, osim što se njome omogućuje ostanak mladih obitelji u Gradu, istodobno se potiče dolazak novih u Slavonski Brod.

Pogodnost izgradnje obiteljske kuće na zemljištu u vlasništvu Grada Slavonskog Broda mogu koristiti bračne i izvanbračne zajednice te samohrani roditelji mlađi od 45 godina prijavom na javni natječaj, uz uvjet da kuća bude izgrađena u roku od 36 mjeseci od osnivanja prava građenja. Pravo građenja zasniva se na rok od 99 godina, uz određenu mjesečnu naknadu, u skladu s utvrđenom tržišnom vrijednosti nekretnine te se nakon proteka roka od 10 godina stječe mogućnost otkupa zemljišta. Pritom se u cijenu uračunavaju sve do tada plaćene mjesečne naknade. Dakle, princip je isti kao i kod novoizgrađenih gradskih stanova namijenjenih mladim obiteljima.

„Pored zemljišta na kojima je već osnovano pravo građenja, na raspolaganju je još 48 gradskih zemljišta planiranih u svrhu osnivanja prava građenja radi izgradnje obiteljske kuće, a bude li potrebe Grad će osigurati dodatnih 50-ak zemljišta kako bi svima koji svoju budućnost žele graditi u Slavonskom Brodu osigurali stjecanje uvjeta za povoljnije ostvarivanje stambenog pitanja“, zaključio je gradonačelnik Duspara.

Gradska zemljišta s pravom građenja obiteljske kuće formirana su u tri nova gradska naselja, a prati ih i izgradnja cesta i druge infrastrukture, sve u skladu s Programom izgradnje Grada Slavonskog Broda, bez prioritiziranja radova na određenom području te pogodovanja nekim od korisnika ove mjere, kako neki žele prikazati.