Ispis
Kategorija: Vijesti

drtadij.jpgDanašnji 104.rođendan Dragutina Tadijanovića, velikana hrvatske književnosti i počasnog građanina Slavonskog Broda, obilježen je u Slavonskom Brodu dodjelom nagrade Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po prvi puta u Spomen domu Dragutina Tadijanovića čiji je stalni postav s bagatom ostavštinom predstavljen javnosti.
Nagradu Dragutin Tadijanović primio je pjesnik i akademik Luko Paljetak iz Dubrovnika kojem je u ime svih Brođana čestitao gradonačelnik dr. Mirko Duspara.
Pozdravljajući brojne uvažene goste iz HAZU, Matice hrvatske, predstavnike vjerskog, kulturnog, obrazovnog i političkog života grada i županije, gradonačelnik Duspara prisjetio se prvog susreta s pokojnim akademikom Tadijanovićem 2005. godine u Đakovu i obećanja da će završiti Spomen dom.
   -Mislim da bi Tadijanović danas bio zadovoljan da vidi ovako uvažene brojne goste na svom rođendanu, isto tako i ovaj Spomen dom koji je napokon opremljen i čiji će stalni postav uskoro biti otvoren i za javnost. Zahvaljujem u ime gradske uprave svima koji su na bilo koji način  sudjelovali u uređenju i opremanju ovog prostora. Nadam se da će on  postati ono što je naš Tadija za života i zamislio, da ćemo se ovdje barem jednom godišnje sastati i dodijeliti ovu prestižnu nagradu što je naš Tadija i zaslužio. Svi posjetitelji, a pogotovo naša djeca koja budu dolazila u Spomen dom imat će što vidjeti, sve ono što je ovaj velikan za svog života uspio skupiti, kazao je gradonačelnik Duspara. 
Uoči dodjele nagrade, u crkvi  Presvetog Trojstva služena je sveta misa za Dragutina Tadijanovića, a u Franjevačkom samostanu izveden je prigodni poetski recital u organizaciji brodskog ogranka Matice hrvatske na početku kojeg je brojne goste pozdravila zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić. O Tadijanovićevom pjesničkom djelu i osobnim susretima s pjesnikom nadahuto su govorili prof. dr. sc. Vinko Brešić i akademik prof. dr. sc. Ivan Golub.

lukopaljetak.jpg

 

 

 

 

 

 

 

spomendomdt.jpg 

 

 

 

 

 

 

ilijanadt.jpg