fbpx
 
 

naftaraf.jpgU odgovoru na molbu gradonačelnika za žurno posredovanje u vezi s onečišćenjem zraka u Slavonskom Brodu, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić ističe da će zatražiti od nadležnih tijela BiH informaciju o mjerama koje poduzima rafinerija u zaštiti okoliša od onečišćenja dodajući ograničavajuću spoznaju da BiH nije potpisnica Espoo konvencije o prekograničnom utjecaju na okoliš. U zaključku ministrica Matulović-Dropulić zamoljava gradonačelnika da se organiziraju mjerenja kakvoće zraka kako bi ti podaci pomogli u daljnjim aktivnostima Ministarstva.
Grad Slavonski Brod već je naručio od ovlaštene tvrtke mjerenje kakvoće zraka u narednih deset dana nakon čega će rezultati biti poslani u Ministarstvo. Početak mjerenja očekuje se u ponedjeljak 2. ožujka. 

Danas je gradonačelnik Duspara poslao ministrici zaštite okoliša novo pismo u kojem uz obavijest o naručenom mjerenju kakvoće zraka traži informaciju u kojoj je fazi provođenje dovršenja jedne dodatne postaje za mjerenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu za praćenje prekograničnog onečišćenja iz susjedne države predviđeno Planom zaštite i poboljšanja kakvoće zraka u RH za razdoblje od 2008. do 2011.godine, objavljenom u Narodnim novinama 61/08.
  

PISMO MINISTRICE ZAŠTITE OKOLIŠA M.MATULOVIĆ-DROPULIĆ:
   -Ministarstvo je početkom 2008. godine zatražilo od Ministarstva zaštite okoliša BiH podatke o u medijima najavljenom početku rada rafinerije, odnosno o provedenom postupku procjene utjecaja na okoliš i mogućim negativnim posljedicama za područje utjecaja na kojem je i Slavonski Brod. U lipnju je takvo posredovanje zatraženo i preko Ministarstva vanjskih poslova RH. Međutim, do danas nismo dobili odgovor na naša pitanja.
   Ministarstvo će ponovno slijedom Vašeg dopisa zatražiti od nadležnih tijela BiH informaciju o mjerama koje poduzima rafinerija u zaštiti okoliša od onečišćenja. Napominjem da BiH nije potpisnica Espoo konvencije o prekograničnom utjecaju na okoliš, a njeni predstavnici nisu potpisali ni multilateralni sporazum ministara jugoistočne Europe o provedbi konvencije, stoga se ne možemo pozvati na taj međunarodni akt koji uređuje odnose u prekograničnoj zaštiti okoliša.
    U našim daljnjim aktivnostima pomogli bi podaci o mjerenju zraka na području Vašeg grada, stoga Vas molim da slijedom obveze koju općine i gradovi imaju na temelju Zakona o zaštiti zraka organizirate mjerenja kakvoće zraka u Slavonskom Brodu te da ih što prije dostavite Ministarstvu, stoji u pismu ministrice Marina Matulović-Dropulić.  


KOMENTAR GRADONAČELNIKA DUSPARE:
   -Iz ovog priopćenja vidi se da i Ministarstvo zaštite okoliša nema baš puno toga s čime se može uhvatiti u koštac s ovim problemom koji muči nas u Slavonskom Brodu.
   Moramo biti legalisti, pokušali smo nadležnom Ministarstvu ukazati na ovaj međudržavni problem - s jedne strane da se aktivno uključe u pregovore, a s druge da se preko tog ministarstva, gdje je i Fond za energetsku učinkovitost,  mogu dobiti i određena sredstva koja su sad neophodna i županiji i gradu da se što prije u gradu napravi mjerna stanica za kakvoću zraka.
Nakon desetodnevnog mjerenja moći ćemo točno reći da li su  povećane koncentracije opasnih plinova. Gledajući ono što se događa u Sisku, računamo da će isti problem biti i s ovom rafinerijom jer i ona nije modernizirana. Prema tome, kao ljudi koji  odgovorno vode ovaj grad moramo se ozbiljno postaviti prema ovom problemu i krenuti ga na vrijeme rješavati.  Jedno od rješenja je i da se Ministarstvo i Vlada aktivno uključe u te pregovore. I sama ministrica se u svom pismu  ograđuje jer BiH nije potpisnica ni jednog sporazuma i to je veliki problem. Sa svoje strane poduzet ćemo sve, a ako bude potrebno tražit ćemo od Vlade da se, dok se ovaj problem ne riješi, zaustavi transport nafte prema Rafineriji iako bi to bio velik gubitak za Janaf.
  Pokušat ću sastati se i s načelnikom općine Bosanski Brod i inicirati rješavanje ovog problema u zajedničkom interesu. Suradnja mora postojati i mislim da je i njima u interesu da imamo dobre odnose i da pokušamo ovo riješiti na zadovoljavajući način kako za građane  Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije tako i za one koji žive na drugoj strani Save, zaključuje gradonačelnik Mirko Duspara. 

PISMO GRADONAČELNIKA MINISTRICI ZAŠTITE OKOLIŠA 26.VELJAČE 2009.:

   -Zahvaljujumo na Vašem dopisu od 25.veljače i obavještavamo Vas da smo naručili mjerenje kakvoće zraka u razdoblju od 10 dana (24 sata na dan).

   U planu zaštite i poboljšanja kakvoće zraka Republike Hrvatske za razdoblje od 2008. do 2011. godine (NN 61/08) točka 7.1.2. Mjere investicijskog tipa i provedba, predviđeno je da državnu mrežu treba dovršiti uz sljedeću napomenu:

   -jedna dodatna postaja u Brodsko-posavskoj županiji (Slavonski Brod). Postaja treba omogućiti praćenje prekograničnog onečišćenja iz susjedne države Bosne i Hercegovine, posebice rafinerijskog poslovanja u Bosanskom Brodu.

Stoga Vas molimo da nas izvijestite u kojoj je fazi provođenje predviđene mjere. Zahvaljujemo vam još jednom na dosadašnjoj suradnji te se nadamo kako ćemo i nadalje surađivati u rješavanju nastalog problema, stoji u pismu gradonačelnika Duspare ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Glasnik Grada

Glasnik Grada

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 
hrenfrdeit