fbpx
 
 
  • Gradska uprava
  • Tržnica
  • Bazeni
  • Kruzni tok
  • Svačićeva ulica
  • Kajak

zzzzzzzagadjenazemljazzzNa jučer održanoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode razgovaralo se o ekološkom incidentu koji se dogodio u Slavonskom Brodu, a oko kojega javnosti još nisu poznati uzroci niti posljedice. Uz članove odbora prisutni su bili i gosti, među kojima je bio ministar Tomislav Ćorić, gradonačelnik Mirko Duspara, zamjenik župana Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, pomoćnici ministara i državni tajnici, saborski zastupnici, predstavnici Croduxa, stručnjaci, predstavnici udruga i drugi.

Unatoč tome što je od puknuća produktovoda i onečišćenja vode prošlo već više od 20 dana, ni danas nitko od nadležnih institucija nije ponudio odgovore na niz pitanja na koje građani i javnost čekaju. Nova informacija je da, prema tvrdnjama nadležnog ministarstva, Crodux nije morao imati prethodne suglasnosti ili dozvole za radove na ispitivanju i sanaciji produktovoda Slavonski Brod-Slobodnica. Iako bi bilo očekivano i nužno da upravo ovakva vrsta radova zahtijeva prethodnu suglasnost ministarstva obzirom da može završiti ekološkim incidentom kakav se dogodio u Slavonskom Brodu.

Također, nadležno ministarstvo i inspekcija jučer su istaknuli kako je ekološki incident u Slavonskom Brodu sasvim uobičajen te su ga usporedili sa slučajem izlijevanja goriva iz cisterne. Naglašeno je i kako su radovi na sanaciji mjesta ekološkog incidenta dovršeni te da će Crodux nastaviti sa daljnjim ispitivanjem produktovoda.

Grad Slavonski Brod već danima traži odgovore na brojna pitanja, a gradonačelnik Duspara i jučer je ponovio neka od njih, na koje je odgovor izostao:
1. Ako puknuće produktovoda nije razlog onečišćenja, kako je moguće da se razina
    ugljikovodika u vodi u nekoliko dana poveća s 12 na gotovo 800 i nakon dva dana se naglo i bez objašnjenja vrati na minimalnu razinu?
2. Hrvatske vode prekinule su izvođenje radova zbog visokog vodostaja Save. Kako su, unatoč visokoj razini rijeke, pripremni radovi uopće mogli započeti s obzirom      na to da je u to vrijeme vodostaj Save bio još viši?
3. Ako je prema tvrdnjama tvrtke Crodux produktovod do 2013. godine bio potpuno suh, kako je moguće da je iz njega izvučeno 59.000 litara naftnih derivata?

Grad će nastaviti intenzivno raditi i na traženju uzroka i odgovornosti zbog kojih je 90.000 ljudi ostalo bez pitke vode za Uskrs. Dokle god odgovora na temeljna pitanja nema građani Slavonskog Broda teško će moći vratiti povjerenje u institucije koje tvrde kako je voda zdravstveno ispravna za piće ili kako će se situacija s onečišćenjem u gradu riješiti.

Nepovjerenje građana dodatno pojačava činjenica kako se problem onečišćenja prouzrokovanog od strane Rafinerije Brod ne rješava već 10 godina, a ni međudržavno povjerenstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije se sastalo više od godinu dana. Gradonačelnik Mirko Duspara je na jučerašnjoj sjednici ponovno predložio što nadležna ministarstva ipak mogu učiniti kako bi se generalno smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Jedan od načina je smanjenjem onečišćenja zraka od prometa, obzirom da je Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka potvrdio da dio onečišćenja uzrokuje upravo promet na autocesti A3 koja prolazi kroz grad. Drugi prijedlog gradonačelnika odnosi se na poseban kriterij za građane Slavonskog Broda prilikom kandidiranja na natječaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća i promjenu ložišta. Nadležna ministarstva se još uvijek nisu očitovala na ove prijedloge.

 

Obrasci

Obrasci za podnošenje zahtjeva, zamolbi i sl.

Pristup informacijama

Pravo na pristup informaciji ostvaruje se podnošenjem zahtjeva

Prijavi problem

Mobilna aplikaciju za brže rješavanje komunalnih problema

Ured za građane

Brže i učinkovitije rješavanje predmeta koji se vode u upravnim odjelima Grada.

Servis 48 sati

Imate li ideje, prijedloge, pitanja o područjima za koja se brine grad Slavonski Brod.

Službeni glasnik

Službeni glasnik

Proračun Grada Slavonskog Broda

Proračun Grada Slavonskog Broda

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Sudjelujte u kreiranju gradskog proračuna

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Cjenici i opći uvjeti komunalnih usluga

Ugovori i javna nabava

Ugovori i javna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Jednostavna bagatelna nabava

Oglasna ploča

Oglasna ploča

Važeći prostorni planovi

Važeći prostorni planovi

Glasnik Grada

Glasnik Grada

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

U Svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Katarinski sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Dječji sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Božićni sajam

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Sajam cvijeća

Javni gradski bicikli

Unajmi bicikl putem terminala, mobilne aplikacije ili pametne kartice i uživaj u vožnji!

Hotspot u gradu

Trg Ivane Brlić-Mažuranić, Gradska tržnica, Brodska Tvrđava, Franjevački samostan

Digitalna pisarnica grada

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina

0800 200 217

Ostavite Vašu poruku na besplatnom info broju

stanovi vdoesna

Grad Slavonski Brod, Vukovarska 1, HR-35000 Slavonski Brod, Tel: +385 (0)35 217 000
Radno vrijeme Gradske uprave: Ponedjeljak-Petak od 7.00 do 15.00 sati
Besplatni info telefon: 0800 200 217
Kontakti Gradske uprave

 

facebook YouTube vimeo 
hrendeit